- Μια σπουδαία διοργάνωση αναπτυξιακών ηλικιών από τον ΣΟΑΤ : Ο ΣΟΑΤ διοργάνωσε μια εντυπωσιακή εκδήλωση,οπως συνηθίζει,τόσο σε ομορφιά του χώρου αγωνων όσο και σε όγκο μικρών αθλητών....
- Έφυγε από τη ζωή ο Ευάγγελος Παπαδημητρίου: Σε ηλικία 83 ετών...
- Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλημάτα των πλημμυροπαθών της Φαρκαδόνας και των Μεγάλων Καλυβίων : Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να παρθούν άμεσα μέτρα για τους πλημμυροπαθείς των χωριών της Φαρκαδόνας , καθώς και των Μεγάλων Καλυβίων , κατέ...
- Με υπογραφή Σκρέκα εξοικονόμηση έως 40 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο από τα ΕΛΤΑ: Μία ακόμη πρωτοβουλία του Τρικαλινού Υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για την εξοικονόμηση πόρων από το Δημόσιο...
- Συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτα με το Δ.Σ. της Ένωσης Οινοποιών Αποσταγματοποιών Θεσσαλίας : Συζήτησαν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του κρασιού και των αποσταγμάτων της Θεσσαλίας...
- Την στήριξη του τουριστικού προϊόντος του Νομού Τρικάλων ζήτησε ο Λιούτας: Συνάντηση Συνεργασίας με την Υπουργό Τουρισμό ο Βουλευτής Τρικάλων Θανάσης Λιούτας...
- Εγκαίνια στην ΤΟΜΥ της Γιάννουλης παρουσία Αγαπηδάκη και Κουρέτα: Με την Αν. Υπουργό Υγείας Ειρ. Αγαπηδάκη συναντήθηκε ο Δ. Κουρετάς στη διάρκεια των εγκαινίων της ανακαινισμένης ΤΟΜΥ Γιάννουλης...
- ΛΑΡΙΣΑ «RUN FOR AUTISM» : Όλοι μαζί τρέχουμε για το Αυτισμό»: 2ος Αγώνας Δρόμου «RUN FOR AUTISM» το Σάββατο 13 Απριλίου...
- Ενημέρωση από τον Δ. Τρικκαίων σε μαθητές κατά την Πανελλήνια Ημέρα Φιλοζωίας: Στο πλαίσιο καθιέρωσης της 4ης Απριλίου ως Πανελλήνιας Ημέρας Φιλοζωίας, ο κ. Παναγιώτης Ντιντής, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε το 25ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων...
- SOS μέσω του OPEN TV εξέπεμψε η Φαρκαδόνα: Κραυγή διαμαρτυρίας προς την πολιτεία για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φαρκαδόνα απέστειλαν το πρωί της Κυριακής μέσω της εκπομπής ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ του OPEN TV οι κάτοικοι της Φαρκαδόνας...
Αμερικανική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης και διήρκεσε περίπου 20 χρόνια -δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.
Περισσότερα μούρα, μήλα και τσάι μπορεί να έχουν προστατευτικά οφέλη έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά και της άνοιας, επισημαίνει έρευνα που διήρκεσε 20 χρόνια
Ως γνωστόν, τα ευεργετικά φλαβονοειδή είναι ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών όπως τα αχλάδια, τα μήλα, τα μούρα, τα κρεμμύδια και τα ροφήματα με βάση το τσάι και το κρασί, αλλά και η πικρή σοκολάτα. Τα φλαβονοειδή σχετίζονται με διάφορα οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτό είναι η ελάττωση του κινδύνου από Αλτσχάιμερ, για όσους όμως καταναλώνουν υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών.
Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν μικρές ή καθόλου ποσότητες τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως μούρα, μήλα και τσάι, είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άνοια, σε σύγκριση με άτομα των οποίων η πρόσληψη αυτών των τροφών ήταν υψηλότερη. Όλα αυτά σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης και διήρκεσε περίπου 20 χρόνια -δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο American Journal of Clinical Nutrition.
Η επιδημιολογική μελέτη 2.800 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω εξέτασε τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή και του κινδύνου για Alzheimer και άνοια. Ανά είδος τροφών, πιο ωφέλιμα για να μην αναπτύξουν αυτές τις νόσους τα άτομα ήταν τα μούρα όλων των τύπων, οι φράουλες και το κόκκινο κρασί, και ακολουθούσαν τα μήλα, τα αχλάδια και το τσάι σε σπουδαιότητα.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο: «Η μελέτη δίνει μια εικόνα για το πώς η διατροφή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική υποβάθμιση ενός εγκεφάλου, καθώς καταφέραμε να εξετάσουμε την πρόσληψη φλαβονοειδών για πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση της άνοιας των συμμετεχόντων. Χωρίς αποτελεσματικά φάρμακα που διατίθενται επί του παρόντος για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, η πρόληψη της νόσου μέσω μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική».
Στο ερώτημα, τι σημαίνει χαμηλή και τι υψηλή πρόσληψη, η έρευνα απαντάει: Η χαμηλή πρόσληψη ήταν ίση με κανένα μούρο ανά μήνα, περίπου ενάμισι μήλα το μήνα και χωρίς καθόλου πράσινο τσάι. Η υψηλή πρόσληψη ήταν ίση με περίπου 7,5 φλιτζάνια βατόμουρα ή φράουλες το μήνα, 8 μήλα και αχλάδια το μήνα και 19 φλιτζάνια τσάι το μήνα.
Με δεδομένο ότι η έρευνα ανάλυσε δεδομένα ανθρώπων 50 και άνω, το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να κάνει κάποιος θετικές διατροφικές αλλαγές είναι πρόδηλο. Άλλωστε, ο κίνδυνος άνοιας αρχίζει πραγματικά να αυξάνεται σε ηλικία άνω των 70 ετών, οπότε το να αρχίσετε να σκέφτεστε μια πιο υγιεινή διατροφή εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, όταν πλησιάζετε στα 50 ή λίγο πιο πέρα, αξίζει τον κόπο.
ygeiamou.gr
Business
Η Άνοιξη ήλθε, η άνοδος της θερμοκρασίας αισθητή, το Πάσχα πλησιάζει και οι εργασίες σε οικίες, κήπους, και αγροκτήματα ξεκίνησαν δυναμικά.