Αρχική Γνώμες Ο Πλανήτης Γή Εκπέμπει SOS

Ο Πλανήτης Γή Εκπέμπει SOS

από Oichalianews
 Ο Πλανήτης Γή Εκπέμπει SOS

του Ευστάθιου Χαλού (Ζιάκας)

Οικολογικές Οργανώσεις και Περιβαλλοντικοί Οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που λαμβάνουνε απο μελέτες για τη ρύπανση του περιβάλλοντος η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.


Τόνοι από πλαστικού σε ποσοστό 95% των αποβλήτων συλλέγονται ετησίως από θαλλασια και χερσαία οικοσυστήματα προκαλώντας τρομερές και ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων.


Η πλαστική σακούλα διαλύεται και καταλήγει στη θάλασσα ρυπαίνοντας της. Αν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό η χρήση του πλαστικού από τον άνθρωπο, το 2050 στο βυθό της θάλασσας θα βρίσκονται πιο πολλά απορρίμματα πλαστικών παρά ψάρια!


Κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να πετάξουμε ένα απορριμα στη φύση πρέπει να σκεφτόμαστε ότι  ο χρόνος αποσύνθεσης του αλλά και η ρύπανση που προκαλεί είναι τεράστια.
Για παράδειγμα μια μικρή μπαταρία σαν αυτή που χρησιμοποιούμε στα ρολόγια είναι ικανή να μολύνει 1 κυβικό μέτρο χώμα από τα καρκινογόνα μέταλλα που μεταφέρει όπως ο μόλυβδος που προκαλεί θανατηφόρες βλάβες στην υγεία μας μεσω της μεταφοράς του στον άνθρωπο από το νερό. Ενα πλαστικό ποτήρι αποσυντίθεται από τη φύση σε περίπου 250 χρόνια , ένα αποτσιγαρο έως 5 χρόνια, αλουμινένια κουτάκια έως 500 χρόνια , μια πλαστική σακούλα 15-20 χρόνια.


Πως θα μας φαινόταν αν τα παιδιά μας "συναντούσαν" μετά από 15 ή 20 χρόνια απόβλητα που είχαν "πετάξει" κάποιοι ασυνείδητοι που θα ήμασταν εμείς οι ίδιοι οι γονείς τους ;
Κύρια αιτία της οικολογικής καταστροφής είναι η απληστία του ανθρώπου και το κερδοσκοπικό πνεύμα. Υπέρτατη αξία της σύγχρονης ζωής είναι το χρήμα. Θα πρέπει όμως να μη λησμονούμε την απάντηση του αρχηγού της φυλής των Ινδιάνων στην επιστολή - προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Φρανγκλίνο Πίρς που τους καλούσε να εξαγοράσει την γη τους προς εκμετάλλευση. 

 

Η απάντηση ήταν η εξής: " Ο Μεγάλος Αρχηγός της Ουάσιγκτον μας στέλνει ειδοποίηση πως θέλει να αγοράσει τη γη μας.
Καλοσύνη του, παρ' όλο που ξέρουμε ότι δεν έχει ανάγκη τη φιλία μας.

Τη πρόταση του πάντως θα την εξετάσουμε σοβαρά γιατί ξέρουμε ότι αν δε δεχτούμε ο λευκός άνθρωπος θα θελήσει να αρπάξει με τα όπλα  τη γη μας.

 

Ρωτάω όμως :
Πως μπορεί κάποιος να πουλά ή να αγοράζει τον ουρανό και τη ζεστασιά της γης ;
Η ιδέα μας φαίνεται περίεργη.
Επειδή ακριβώς δεν μας ανήκουν ούτε η δροσιά του αέρα, ούτε η διαύγεια του νερού.
Πως λοιπόν είναι δυνατόν να τα αγοράσετε ;
Πάντως μην ανησυχείτε θα πάρουμε την απόφαση μας .
Για το λαό μου.. Καθετί πάνω σ' αυτή τη γη είναι ιερό.
Κάθε λαμπερή πευκοβελόνα...
Κάθε λαμπερή ακρογιαλιά.
Κάθε κομμάτι ομίχλης...
Κάθε ξέφωτο στα σκοτεινά δάση.
Στη μνήμη του λαού μου , κάθε βούισμα εντόμου, είναι ιερό.
Είμαστε κομμάτι της γης και αυτή πάλι ένα κομμάτι από μας .
Οι χυμοί που τρέχουν μέσα στα δέντρα μεταφέρουν τις μνήμες του ερυθρόδερμου ανθρώπου.
Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδελφές μας.
Το ελάφι, το άλογο , ο μεγάλος αετός είναι τα αδέλφια μας .
Οι απότομες , ψηλές κορυφές, τα καταπράσινα λιβάδια , η ζεστασιά του αλόγου , ο άνθρωπος , όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Καταλαβαίνει λοιπόν, τι μας ζητάει ο Μεγάλος Αρχηγός της Ουάσιγκτον όταν μας παραγγέλνει να αγοράσει τη γη μας ;"
" Όταν το τελευταίο δέντρο κοπεί , όταν ο τελευταίος ποταμός ρυπανθεί και πεθάνει το τελευταίο ψάρι, ο άνθρωπος θα διαπιστώσει πως δεν μπορεί να τραφεί με χρήματα" .


Ας αποκτήσουμε λοιπόν όλοι περιβαλλοντική συνείδηση . Στη γη αυτή δεν είμαστε μόνιμοι , αλλά περαστικοί . Ότι έχουμε το παραλάβαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε να το παραδώσουμε αλώβητο στους νεότερους.


Προ ετών είχε γραφτεί ένα από τα ωραιότερα συνθήματα:
" Αυτή η γη δεν είναι δική μας • τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας"
Ας κάνουμε λοιπόν τα πάντα για να την διαφυλάξουμε.

 

ΧΑΛΟΣ Ευστάθιος (Ζιάκας)



ΟΙΧΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Φαρκαδώνα

Επικαιρότητα