Αρχική Νέα Κόσμος Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του αερίου στέλνοντας τις τιμές στα ύψη

Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του αερίου στέλνοντας τις τιμές στα ύψη

από Oichalia News
Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του αερίου στέλνοντας τις τιμές στα ύψη

Παραδομένη στις ρωσικές διαθέσεις και στο ψύχος του χειμώνα μοιάζει η Ευρώπη

Παραδομένη στις ρωσικές διαθέσεις και στο ψύχος του χειμώνα μοιάζει η Ευρώπη με το μάρμαρο να το πληρώνουν οι καταναλωτές, μετά τη διακοπή τροφοδότησης του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπης από την Gazprom γιατί παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες στην Ρωσία.


Ως αποτέλεσμα της σημερινής εξέλιξης οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) ανέβηκαν κατά 19% σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και πλέον διαμορφώνονται στα 175.06 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).


Το πλήγμα από τη διακοπή της λειτουργίας του Γιαμάλ είναι ιδιαίτερα σκληρό αφού η Δυτική Ευρώπη πέρυσι εισήγαγε το 1/5 του φυσικού αερίου από αυτή τη πηγή.


Η διακοπή της λειτουργίας του αγωγού έρχεται σε μια συγκυρία που οι εντάσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία έχουν ανέβει επικίνδυνα με επίκεντρο την Ουκρανία. Ενόσω η Γερμανία δεν έχει αδειοδοτήσει ακόμη την λειτουργία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nordstream2 που συνδέει την Ρωσία και την Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.


Ταυτόχρονα, η μέχρι πρότινος εξαγωγέας ενέργειας, Γαλλία αντιμετωπίζει προβλήματα με την λειτουργία τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων που αντιστοιχούν στο 10% της εγχώριας παραγωγής, και τις επόμενες εβδομάδες το 30% των αντιδραστήρων θα είναι εκτός λειτουργίας, αναγκάζοντας την να εισάγει την ηλεκτρική ενέργεια και να καίει πετρέλαιο ώστε για καλυφτούν οι βασικές της ενεργειακές ανάγκες.


Όλα αυτά τη στιγμή που το 50% των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας θα κλείσουν στο τέλος του έτους, καθιστώντας το ρωσικό αέριο για την Ευρώπη πιο σημαντικό από ποτέ.


Παράλληλα, τα αποθέματα αερίου της Ευρώπης καταγράφονται στο 60% και συνεχώς μειώνονται. Όμως το πρόβλημα της ενέργειας θα χειροτερέψει τις επόμενες εβδομάδες και θεωρείται αβέβαιο αν θα υπάρξει κάποια λύση που θα αμβλύνει τα προβλήματα. Τέλος, η εμφάνιση της παραλλαγής «Ο» επιβαρύνει περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές των χωρών της Ε.Ε και της Ευρωζώνης μιας και τα λοκντάουν είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψουν.



Documentonews



ΟΙΧΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Φαρκαδώνα

Business

Πασχαλινό ωράριο από σήμερα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα, έως την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, έχει ως εξής: