Αρχική Νέα Νομός Τρικάλων Πολυήμερη εκδρομή του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων στην ΙΤΑΛΙΑ

Πολυήμερη εκδρομή του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων στην ΙΤΑΛΙΑ

από Oichalia News
Πολυήμερη εκδρομή του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων στην ΙΤΑΛΙΑ

Πολυήμερη εκδρομή της Γ ‘ Τάξης Λυκείου του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων στην ΙΤΑΛΙΑ (Πομπηία-Ρώμη-Φλωρεντία)

Από την Παρασκευή 17 Νοέμβρη έως και την Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023 πραγματοποιήσαμε την πολυήμερη εκδρομή των μαθητών/τριών της Γ‘  Τάξης του 8ου  ΓΕΛ Τρικάλων στην ΙΤΑΛΙΑ (Πομπηία-Ρώμη-Φλωρεντία).Στην αποστολή συμμετείχαν 48 μαθητές/τριες της Γ‘  Τάξης Λυκείουκαι 4 εκπαιδευτικοί - συνοδοί .


1η ημέρα:  Παρασκευή 17 /11/ 2023.

Ξεκινήσαμε το υπέροχο ταξίδι μας από το σχολείο με λεωφορείο για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας Κάναμε μια ενδιάμεση στάση και αργά τα μεσάνυχτα επιβιβαστήκαμε στο πλοίο Superfast  Ferries για Μπάρι.

2η ημέρα:  Σάββατο 18/11/2023

Φθάσαμε στο Μπάρι με αρκετή καθυστέρηση λόγω της θαλασσοταραχής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στην Πομπηία, που είναιη μεγαλύτερη νεκρόπολη της Ευρώπης δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε τον χώρο. Περπατήσαμε κατά μήκος της περίφραξης και θαυμάσαμε όσα θάφτηκαν από τόνους λάβας, λάσπης και στάχτης για 1500 χρόνια. Παρατηρήσαμε ότι παρέμειναν σχεδόν ανέπαφα όλα (δρόμοι, σπίτια, θέατρα, αυλές, ναοί, στάδια, γυμναστήρια) και στο βάθος είδαμε τον κρατήρα του Βεζούβιου και θαυμάσαμε ακόμα μια φορά  το μεγαλείο και τη δύναμη της φύσης.

3η ημέρα:  Κυριακή 19/11/2023

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη την «Αιώνια Πόλη». Ένα υπαίθριο Μουσείο. Πηγές παντού, αψίδες, αρένες, πινακοθήκες με αριστουργήματα της Αναγέννησης, δεκάδες εκκλησίες με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, χιλιάδες παρεκκλήσια, αχανή μουσεία, θέρμες, αξιοθέατα που μαγεύουν. Κάστρα μεσαιωνικά παντού. Επισκεφτήκαμε για δυο μέρες αυτή την όμορφη πόλη και είμασταν αρκετά τυχεροί διότι ο καιρός ήταν θαυμάσιος. Ανάμεσα στα μνημεία  που επισκεφτήκαμε ήταν: Κολοσσαίο, Piazza Venezia, Piazza Navona, Fontana di Trevi, Πάνθεον, Βατικανό, Βασιλική του Αγίου Πέτρου, Κάστρο των Αγγέλων, Piazza di Spania. Απολαύσαμε espressoκαι cappuccinoκαι περπατήσαμε στα πλακόστρωτα στους στενούς δρόμους, αλλά και στους υπέροχους εμπορικούς δρόμους της πόλης όπου οι μαθητές/τριες αγόρασαν τα δωράκια τους. Δοκιμάσαμε πάστες-ζυμαρικά όλων των ειδών διάφορες πίτσες,  gelatoκαι tiramisu (γεύσεις ιταλικής κουζίνας).

Κολοσσαίο

Στο Κολοσσαίο διοργανώνονταν αγώνες με ελεύθερη είσοδο, με σκοπό οι αυτοκράτορες να αυξάνουν την δημοτικότητά τους. Οι αγώνες ολοκληρώνονταν με τις μονομαχίες μεταξύ ζώων και μονομάχων, ή μόνο μεταξύ μονομάχων. Οι μονομάχοι ήταν αιχμάλωτοι πολέμου ή δούλοι.

Fontana di Trevi

Ο Nicola Salviτο το 1732 σχεδίασε την Fontana di Trevi που αναπαριστά το άρμα του Ποσειδώνα, το οποίο σέρνουν οι Τρίτωνες με τα θαλάσσια άλογά τους. Η Fontana di Trevi στο δέχεται καθημερινά εκατοντάδες επισκέψεις και εμείς όταν φτάνουμε εκεί ρίχνουμε το κέρμα μας κάνοντας την ευχή να ξαναπάμε πάλι.

Πάνθεον

Ενας από τους καλοδιατηρημένους ναούς της αρχαιότητας. 2.000 χρόνια φέρει το ελληνικό όνομα «Πάνθεον» - αφιέρωμα του Αδριανού στους θεούς της κλασικής αρχαιότητας. Το εσωτερικό της Ροτόντας μετατράπηκε σε εκκλησία.

4η ημέρα: Δευτέρα 20/11/2023

Φλωρεντία

Ολοήμερη εκδρομή στην υπέροχη αναγεννησιακή πόλη. Επισκεφτήκαμε το Duomo (Giotto), Piazza della signoria, Ponte Veccio, Santa Croce, το Βαπτιστήριο.

5η ημέρα:  Τρίτη 21/11/2023

Την Τρίτη επισκεφτήκαμε το Βατικανό περπατήσαμε στην μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, αυτή του Αγ. Πέτρου και επισκεφτήκαμε τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου η οποία πλαισιώνεται από τους δύο ημικυκλικούς βραχίονες της Βασιλικής έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα και γλύπτη Μπερνίνι

6η ημέρα:  Τετάρτη 22/11/2023

Αναχώρηση για Μπάρι. Άφιξη  στο Μπάρι και επιβίβαση στο πλοίο Αναχώρηση για Ηγουμενίτσα με μικρή καθυστέρηση με  Superfast Ferries. Διανυκτέρευση στο πλοίο και άφιξη το πρωί στην Ηγουμενίτσα.

7η ημέρα:  Πέμπτη 23/11/2023

Φτάσαμε στην Ηγουμενίτσα και αρχίσαμε να χαλαρώνουμε καθώς το ταξίδι μας ήταν καλό και όλοι οι μαθητές/τριες ήταν καλά. Ο απολογισμός μας μια πολυήμερη εκδρομή που τα είχε όλα.  Χαμόγελα - περπάτημα - γνώσεις- πειράγματα - φωνές. Μαζί με τα παιδιά νιώσαμε παιδιά κι αυτό είναι το καλό με τις εκδρομές «γνωρίζουμε καλύτερα  τους μαθητές και τις μαθήτριές μας»

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για τα Τρίκαλα με ενδιάμεση στάση στα Γιάννενα για καφέ και μπουγάτσα. Μια μικρή ξενάγηση από την κ. Πατουλιώτη, διασχίζοντας τη λεωφόρο Δωδώνης με αναφορά στη νεότερη ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων.

Τους μαθητές/τριες συνόδευσαν οι καθηγητές/τριες Μαριάννα Αποστόλου, Διευθύντρια του σχολείου και αρχηγός της 7ήμερης εκδρομής, Μαργαρίτα Πατουλιώτη, Ευαγγελία Γκάγκα και ο Μιχάλης Καρκανιάς. Οι μαθητές/τριές  σε όλη την διάρκεια της εκδρομής συνεργάστηκαν κάποιοι πολύ καλά και κάποιοι άριστα. Η εκδρομή έκλεισε με το ένα διδακτικό παραμύθι https://tvxs.gr/life-plus/paideia/ena-didaktiko-paramythi-gia-oti-eimaste-oloi-krikoi-tis-idias-alysidas/ που διηγήθηκε η Διευθύντρια  Μαριάννα Αποστόλου στους μαθητές/τριες καθώς σε λίγους μήνες απολύονται και ως πολίτες πρέπει ιδανικά όπως η ανθρωπιά,  η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια και η αλληλεγγύη, να τους χαρακτηρίζουν και να αποτελούν πυλώνες κάθε κοινωνίας που στοχεύει στην πρόοδο και στην ανάπτυξη. Τους ευχόμαστε να θυμούνται για πολλά - πολλά χρόνια την τελευταία τους εκδρομή στην Ιταλία και να αναπολούν ευχάριστα τις στιγμές που περάσανε στη σχολική τους ζωή. Ο πρόεδρος του 15μελούς Αχιλλέας Αθάνατος ευχήθηκε στα παιδιά καλή δύναμη και καλό διάβασμα για να έχουν επιτυχίες στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Τους ευχόμαστε κι εμείς  καλή δύναμη και υγεία και πολλές - πολλές επιτυχίες στη ζωή τους.

Συμπερασματικά : Η επίσκεψη στη Ρώμη αποτελεί  γνωριμία με μια χώρα  ιδιαίτερης μορφωτικής και παιδαγωγικής αξίας. Η γνωριμία των μαθητών/τριών με τους πολιτιστικούς θησαυρούς και τα μνημεία της Ιταλίας καλύπτουν όλες τις περιόδους της Ιστορίας και συνδέονται άμεσα με τα γνωστικά αντικείμενα της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας, της Λογοτεχνίας  και των Θρησκευτικών. Σχετικά με την Ιταλία, τη Ρώμη, την Πομπηία και τη Φλωρεντία οι μαθητές/τριες απέκτησαν  πλούσιες εμπειρίες  και γνώσεις (πολιτιστικές, αρχαιολογικές, ιστορικές, οικολογικές). Οι μαθητές /μαθήτριες απόλαυσαν περιπάτους στους πανέμορφους δρόμους της Πομπηίας, της Ρώμης και της Φλωρεντίας. Γνώρισαν το αναγεννησιακό  παρελθόν. Η γνωριμία με τις γεύσεις της χώρας και η ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ τους μέσα σε ένα πνεύμα ομαδικότητας αποτελεί την κυρίαρχη αντίληψη για την τελευταία μεγάλη εκδρομή των μαθητικών τους χρόνων. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής/εκπαιδευτικής μετακίνησης τηρήθηκε απαρέγκλιτα, και ο σκοπός της εκδρομής, που ήταν εκπαιδευτικός και μορφωτικός, επιτεύχθη. Η μετακίνηση των μαθητών/τριών ήταν ασφαλής. Θα ήθελα να αναφέρω την άψογη συνεργασία, τη συνέπεια καθώς και την τέλεια οργάνωση του ταξιδιωτικού πρακτορείου Grecos Travel. Επίσης οι οδηγοί μας Χρήστος και Δημήτρης με ευθύνη, ηρεμία και ασφάλεια μας μετέφεραν όπου προβλέπονταν για επιτευχθεί ο σκοπός. Ο συνοδός - ξεναγός  μας καθόλη την διάρκεια της εκδρομής και ο ξεναγός μας στη Φλωρεντία συνέβαλλαν με τη μεθοδικότητα, την καλή οργάνωση και τις γνώσεις στην επιτυχία της εκδρομής μας. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συναδέλφους μου που βοήθησαν για τη διοργάνωση αυτής της εκδρομής, που αφήσαν τις οικογένειες τους για να είναι μια ολόκληρη βδομάδα με τους μαθητές/τις μαθήτριες επωμιζόμενοι τεράστια ευθύνη.

Η Διευθύντρια  - αρχηγός 

Μαριάννα Αποστόλου         

Οι Εκπαιδευτικοί - συνοδοί

Μαργαρίτα Πατουλιώτη

Ευαγγελία Γκάγκα

Καρκανιάς Μιχάλης

 

 



ΟΙΧΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Φαρκαδώνα

Business

Πασχαλινό ωράριο από σήμερα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα, έως την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, έχει ως εξής: