Αρχική Νέα Οιχαλία Αναβιώνει το έθιμο «Κλείδωνα» στην Οιχαλία

Αναβιώνει το έθιμο «Κλείδωνα» στην Οιχαλία

από Oichalia News
Αναβιώνει το έθιμο «Κλείδωνα» στην Οιχαλία

Το Σάββατο 29 Απριλίου στην πλατεία Οιχαλίας

Ένα έθιμο μιας άλλης εποχής θα αναβιώσει ξανά ο Σύλλογος Γυναικών Οιχαλίας αυτό το Σάββατο 29 Απριλίου στην πλατεία Οιχαλίας.


Πρόκειται για το πανάρχαιο έθιμο του Κλείδωνα, ένα έθιμο που διοργανώνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος με διαφορετικό όμως τρόπο και διαφορετική ερμηνεία.

Βάζουμε τα Κλείδωνα τ’ Αη Θανασιού το Μάη την Πρωτομαγιά…


Κάθε παραμονή Πρωτομαγιάς οι κοπέλες της Οιχαλίας, φτιάχνανε ένα μπουκέτο με λουλούδια. Ανάμεσα στα λουλούδια βάζανε τα "σπαθιά", ένα είδος ίριδας, ενός φυτού που μοιάζει με σπαθί και λευκά ή μπλε άνθη.

Τα "σπαθιά" συμβόλιζαν τους άντρες της οικογένειας. Όσους άντρες είχε η οικογένεια, τόσα φύλλα τοποθετούσαν. Κανόνιζαν σε ποιο σπίτι θα τραγουδήσουν τα Κλείδωνα. Έπρεπε αυτό το σπίτι να είναι σε σταυροδρόμι και να έχει καλή τουλούμπα που να βγάζει εύκολα νερό. Σε ένα μεγάλο καζάνι ρίχνανε νερό και μέσα βάζανε τα μπουκέτα. Τα τραγουδούσαν δυο βράδια και το τρίτο βράδυ αφού χόρευαν, τα έβγαζαν και τα έριχναν στις σκεπές των σπιτιών για καλή τύχη.

 

Όλα αυτά θα ξαναζωντανέψουν το Σάββατο 29 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της Οιχαλίας.

 



ΟΙΧΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Φαρκαδώνα

Business

Πασχαλινό ωράριο από σήμερα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα, έως την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, έχει ως εξής: