Αρχική Νέα Οιχαλία Την ιστορία του τόπου μας γνώρισαν οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας

Την ιστορία του τόπου μας γνώρισαν οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας

από Oichalia News
Την ιστορία του τόπου μας γνώρισαν οι μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου Οιχαλίας

Πραγματοποίησαν επίσκεψή στο Διαχρονικό και στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

Τη δυνατότητα να μελετήσουν το παρελθόν του τόπου μας  είχαν οι μαθητές όλων των τάξεων του Σχολείου μας κατά την επίσκεψή τους στο Διαχρονικό  και στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας .


Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι κτισμένο στο λόφο "Μεζούρλο" στις νότιες παρυφές της πόλης, πάνω στον περιφερειακό δρόμο της Λάρισας, σε έκταση 54 στρεμμάτων. Τα εκθέματα, αρχαιολογικά και βυζαντινά,  προέρχονται από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αι. μέχρι σήμερα στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, από παραδόσεις και δωρεές αντικειμένων καθώς και από επαναπατρισμό αρχαιοτήτων.  Η βασική αφήγηση της έκθεσης είναι ο θεσσαλικός χώρος διαχρονικά.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ιδρύθηκε το 1974 από  μια ομάδα Λαρισαίων με πρωτεργάτες το ζεύγος Γιώργου και Λένας Γουργιώτη. Αντικείμενό του είναι η συγκέντρωση, η μελέτη και η προβολή υλικών και άυλων τεκμηρίων του νεότερου πολιτισμού στη Λάρισα και τη Θεσσαλία. Οι συλλογές του Μουσείου  χρονολογούνται από το 15ο ως τα μέσα του 20ού αι. Περιλαμβάνουν αντικείμενα παραδοσιακού και αστικού βίου, αγροτικής καλλιέργειας και κτηνοτροφίας, κεραμικής, κοσμικής και εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας, χαλκοτεχνίας, υφαντικής, ενδυμασίες, σταμπωτά, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, χαρακτικά και εικαστικά έργα, καθώς και πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο.

Εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές μας η περιοδική έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας «Ο Τύπος στον 20ο αιώνα και το φαινόμενο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» . Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία του Τύπου στη Θεσσαλία, είδαν σπάνια φύλλα προερχόμενα από το Αρχείο του ΛΙΜΛ και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», πληροφορήθηκαν  για την εξέλιξη στον τρόπο εκτύπωσης , παρακολούθησαν σε ολόγραμμα  τη διαδικασία συλλογής ειδήσεων, καταγραφής, εκτύπωσης και διανομής  της εφημερίδας στο πρόσφατο παρελθόν και ενθουσιάστηκαν όταν τους επιτράπηκε να τυπώσουν μόνοι τους τον τίτλο σε μια εφημερίδα που τους χαρίστηκε ως ανάμνηση για την επίσκεψή τους .

Αξίζει να τονιστεί ότι την πλήρη χρηματοδότηση της εκπαιδευτικής επίσκεψης το εισιτήριο της μετακίνησης των μαθητών καθώς και το κολατσιό τους ήταν χορηγία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές ευχαριστούν εγκαρδίως και δημόσια τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την ευγενική προσφορά.





ΟΙΧΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Φαρκαδώνα

Business

Πασχαλινό ωράριο από σήμερα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα, έως την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, έχει ως εξής: