Αρχική Νέα Θεσσαλία Έντονη δυσοσμία σε χωριά και εκτάσεις

Έντονη δυσοσμία σε χωριά και εκτάσεις

από Oichalia News
Έντονη δυσοσμία σε χωριά και εκτάσεις

Λιμνάζοντα νερά, νεκρά ζώα, σκουπίδια και φερτά υλικά αποτελούν υγιειονομική βόμβα για διάφορες περιοχές

Mπορεί τα νερά να άρχισαν να απομακρύνονται σταδιακά τα τελευταία 24ωρα από τα πλημμυρισμένα χωριά των ∆ήμων Τρικκαίων, Φαρκαδόνας και Πύλης, η λάσπη ωστόσο παραμένει εντός των οικισμών, όπως τα νεκρά ζώα και τα ψάρια, τα σκουπίδια και πολλά άλλα αντικείμενα που εδώ και ημέρες αποτελούν υγειονομική βόμβα.



Τις τελευταίες ημέρες μετά την καλοκαιρία και την άνοδο της θερμοκρασίας, η κατάσταση είναι ανυπόφορη στα χωριά του ∆ήμου Τρικκαίων και του ∆ήμου Φαρκαδόνας.
Έντονη δυσοσμία που προέρχεται από τα λιμνάζοντα νερά και τα νεκρά ζώα στις πλημμυρισμένες κοινότητες που πλέον μεταδίδεται και σε όμορες κοινότητες που δεν πλημμύρισαν, συνθέτουν το σκηνικό στις πληγείσες κοινότητες. Ακόμη και στα χωριά που δεν επλήγησαν αλλά ήταν αποκλεισμένα εξαιτίας των νερών στην εθνική οδό Τρικάλων – Λάρισας, ή ακόμη και στο εσωτερικό δίκτυο, η δυσοσμία είναι έντονη, καθώς κάδοι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι με σκουπίδια και τρόφιμα που εναπόθεσαν οι κάτοικοι εξαιτίας της πολυήμερης διακοπής ρεύματος.
Κάτοικοι των πλημμυρισμένων κοινοτήτων εκφράζουν τους έντονους φόβους τους για την επικρατούσα κατάσταση, όσον αφορά την υγεία τους και την μετάδοση ασθενειών.
Σε πολλά χωριά τα νερά ακόμη βρίσκονται σε μεγάλο ύψος, αντικρίζοντας εκατοντάδες νεκρά ψάρια και ζώα είτε να επιπλέουν στα νερά, είτε να έχουν μείνει στους δρόμους.
Τα έντομα το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί και να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος για την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
Γιατροί και ειδικοί καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά όλοι εκείνοι που εισέρχονται στα πλημμυρισμένα χωριά και σπίτια για την απομάκρυνση των καταστραμμένων ειδών αλλά και τον καθαρισμό των σπιτιών.
Τους συστήνουν να φορούν αδιάβροχα παπούτσια, αδιάβροχα ρούχα, αδιάβροχα γάντια. Αναγκαία κρίνονται μάσκες και γυαλιά ώστε σταγόνες από αυτό το νερό να μην φτάσουν στους βλεννογόνους. Παράλληλα συστήνουν την προσοχή των κατοίκων αν έχουν οποιαδήποτε πληγή, οποιοδήποτε κόψιμο στην επιδερμίδα, εκεί πρέπει να καλυφθεί με αδιάβροχο, ακόμα και με σακούλα.
Για τα οικόσιτα ζώα που έχουν πνιγεί, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να κλείνονται σε πλαστική σακούλα, η οποία να δένεται και οι κάτοικοι να περιμένουν από τις αρμόδιες αρχές να την παραλάβουν.
Για τα ζώα εκτροφής όμως, όπως τα χιλιάδες πρόβατα που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα νερά, πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα ο στρατός για την απομάκρυνσή τους.
Οι άμεσοι κίνδυνοι είναι από το γαστρεντερικό και από το να μπουν βακτήρια στο αίμα μας. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα γιατί η νόσος είναι αρκετά σοβαρή, δηλαδή έχει υψηλή θνησιμότητα. Είναι η λεπτοσπείρωση.
Υπάρχει κίνδυνος και για άλλα νοσήματα όπως ηπατίτιδα Α, ενώ τα κουνούπια πρέπει να εξοντωθούν αμέσως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ∆ήμος Φαρκαδόνας χθες καθόρισε τους χώρους ταγής των νεκρών ζώων.


trikalaerevna.gr



ΟΙΧΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Φαρκαδώνα

Business

Πασχαλινό ωράριο από σήμερα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα, έως την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, έχει ως εξής: