Αρχική Νέα Θεσσαλία Στη Λάρισα για το μεγάλο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας οι Ολλανδοί ειδικοί

Στη Λάρισα για το μεγάλο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας οι Ολλανδοί ειδικοί

από Oichalia News
Στη Λάρισα για το μεγάλο σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας οι Ολλανδοί ειδικοί

Η πρώτη διαβούλευση και η εκπόνηση του master plan το Φεβρουάριο

Μια πρώτη διαβούλευση αναφορικά με τα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί μέχρι τώρα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Imperial-Grecotel στη Λάρισα, σε ειδική ημερίδα που πραγματοποίησαν στελέχη της κυβέρνησης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.


Παρόντες σε μια κατάμεστη αίθουσα ήταν, μεταξύ άλλων ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών κ. Νίκος Ταχιάος, αλλά και ο Έλληνας εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρίας HVA International, κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης, που έχει αναλάβει την εκπόνηση του master plan για τη Θεσσαλία.

Πρόκειται για μια παρουσίαση της πρώτης αναφοράς που έχει καταθέσει η ολλανδική εταιρεία στον πρωθυπουργό, με σκοπό να οργανώσουν την “επόμενη ημέρα στη Θεσσαλία” από κοινού με τους ανθρώπους που θα βρίσκονται εδώ και θα τη βιώσουν.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής κ. Γκουζούρης, «το ερώτημα είναι τι θα γίνει αν έχουμε ξανά μιας τέτοιας έντασης καιρική συνθήκη και πώς θα διασφαλίσουμε την περιοχή» ενώ σοβαρό πρόβλημα αποτελεί επίσης η λειψυδρία, φαινόμενο πιο μόνιμο και μεγαλύτερης διάρκειας από τις πλημμύρες. Με βάση αυτά, έγινε προσεκτική εξέταση των ελλείψεων στην περιοχή, ελλείψεων που εάν δεν υφίσταντο, οι συνέπειες στη Θεσσαλία θα ήταν πολύ μικρότερες. Το σχέδιο αφορά σε τρία επίπεδα δράσης: την πρόληψη, δηλαδή τη μέριμνα για κατασκευή υποδομών, όπως αναχώματα και φράγματα, τη διακυβέρνηση, αποτελεσματικό δηλαδή κατακερματισμό των αρμοδιοτήτων την ώρα της ανάγκης και τέλος τη διαχείριση της κρίσης καθώς, όπως τόνισε ο κ. Γκουζούρης, «δεν αρκεί να έχεις ένα πολύ καλό όπλο. Θα πρέπει και ο χειριστής να σου δώσει τις σωστές κατευθύνσεις». «Με βάση αυτά που θα έπρεπε να υπάρχουν κάτσαμε να δούμε τι δεν υπήρχε. Δεν γίνεται να μην είχαμε καθόλου ζημιές, θωράκιση με καλύτερο τρόπο, σύστημα πρόωρης ειδοποίησης για καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να υπάρχει σε ένα κεντρικό σημείο ελέγχου της πολιτικής προστασίας που λειτουργεί χωρίς διακοπή και θα καθοδηγεί τα σώματα ασφαλείας και όλους τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση της κρίσης», συμπλήρωσε.

Οι ιθύνοντες δέχθηκαν ερωτήσεις από το κοινό και κυρίως από ανθρώπους που βίωσαν από πρώτο χέρι τις συνέπειες των πλημμυρών.

Εκπρόσωπος Ολλανδών: «Είδαμε γιατί υποχώρησαν τα αναχώματα, το φαινόμενο ήταν μοναδικό, ελλιπής η συντήρηση»

Ο επικεφαλής της ομάδας των Ολλανδών ειδικών ο επιχειρηματίας Μιλτιάδης Γκουζούρης, διευθύνων σύμβουλος της HVA International, τόνισε: «Έχουμε κάνει μια διερεύνηση σε όλη την περιοχή. Πήγαμε και είδαμε γιατί υποχωρήσαν τα αναχώματα, είδαμε τις υποδομές και πως έχουν φτιαχτεί. Θέλαμε να δούμε κάποια φράγματα αν είχαν φτιαχτεί ως φράγματα παραγματικά, το ίδιο και για τις σιδηροδρομικές γραμμές, για γέφυρες κλπ. Είδαμε διάφορα πράγματα που χρήζουν αντιμετώπισης, πχ οι παλιές γέφυρες που ανήκαν σε ένα παλιό οδικό δίκτυο, παρέμειναν εκεί και λειτουργήσαν ως εμπόδιο στην ροή του νερού και αυτά θα πρέπει να γκρεμιστούνε. Οι νέες γέφυρες θα πρέπει να έχουν καλύτερο σχεδιασμό και για παράδειγμα οι ράμπες να μην λειτουργούν ως αναχώματα και να μην εμποδίζουν το νερό να φεύγει. Και διάφορα άλλα πράγματα που τα χρησιμοποιούμε για να σχεδιάσουμε τις στρατηγικές για την επόμενη μέρα. Παράλληλα κάναμε μια επισκόπηση στο πως λειτουργούνε οι φορείς με ποια πρωτόκολλα και με βάση ποιου σχεδίου σε περίπτωση πλημμύρας και τι μέτρα λαμβάνουν. Έτσι θέλουμε να διορθώσουμε κάποια κενά και να φτιάξουμε τον σχεδιασμό για τον νέο Οργανισμό Υδάτων που θα διαχειρίζεται όλο το υδατικό σύστημα στην Θεσσαλία».

Για την Κάρλα

«Για την Κάρλα δεν καταλήξαμε κάπου ακόμη, γίνεται ένας υπολογισμός. Είναι ένα υδατολογικό μοντέλο που θα μας δείξει τη φορά του νερού σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Το μοντέλο υπολογίζει πόσο νερό μπορεί να απορροφήσει σε ενδεχόμενο πλημμύρας και πόσο νερό μπορεί ο ποταμός να διοχετεύσει. Θα δούμε λοιπόν για παράδειγμα πόσο νερό έχει συσσωρευτεί και που μπορούμε να το διοχετεύσουμε πχ σε μεγάλες δεξαμενές, για πόσο καιρό μπορούν να μείνουν εκεί τα νερά για να τα διοχετεύσουμε μετά ομαλά στην κοίτη του Πηνειού και μετά στη θάλασσα μέσα από το «δέλτα» για να μην πλημμυρίσουν οι περιοχές».

Για τα πλημμυρισμένα χωριά και την μετεγκατάσταση

«Για τα πλημμυρισμένα χωριά όπως η Πηνειάδα, η Μεταμόρφωση και ο Βλοχός, να πω πως εμείς σαν ειδικοί δεν θα συστήσουμε να φύγουν οι οικισμοί ή να μετακινηθούν οι κάτοικοι, αλλά αυτό που θέλουμε πάντα είναι να καταδεικνύουμε ποιοι οικισμοί κινδυνεύουν και η απόφαση μετά είναι θέμα πολιτικής και των κατοίκων, αν θέλουνε να φύγουν ή να γίνει μια επιπλέον οχύρωση. Συστήνουμε να μην πάνε σε ξεχωριστούς οικισμούς και γίνουν δακτυλοδεικτούμενοι, αλλά να ενσωματωθούνε στις κοινωνίες που θα πάνε σε πιο μεγάλα αστικά κέντρα πχ όπως ο Παλαμάς.

Για το φαινόμενο των εν λόγω πλημμύρων

«Το φαινόμενο αυτό ήταν μοναδικό, ακόμα και όλα να λειτουργούσαν σωστά πάλι θα είχαμε καταστροφές. Ήταν τόσος ο όγκος των υδάτων που το σύστημα δεν ήταν φτιαγμένο για τόσες ποσότητες νερού. Εντοπίσαμε όμως ότι υπήρχε ελλιπής συντήρηση που ξεκινάει μέσα από το χωράφι το οποίο πρέπει να καθαρίζεται από τον ίδιο τον αγρότη. Τα αναχώματα θα πρέπει να περνάει κάποιος τακτικά από κάποια υπηρεσία και να τα επιβλέπει. Δυστυχώς πάνω εκεί φύτρωναν τα πάντα και δεν μπορούσε να περάσει όχημα για να δει αν υπάρχει κάποιο ρήγμα ή οτιδήποτε.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ, βλέπουμε ότι τα φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και στον σχεδιασμό μας βασιζόμαστε στην κατάστασή του Daniel και πάνω, όχι και κάτω, δηλαδή είναι λάθος να εφησυχαστούμε και να πούμε πως ο Daniel ήταν το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Σε αυτό το σενάριο θα βασιστούμε, ότι μπορεί να έχουμε και ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο μέλλον».

Λέκκας: Να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή και ανεκτικό ιστό

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, από την πλευρά του σημειώσε πως: «Θα εισηγηθούμε ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε 60 οικισμούς στη Θεσσαλία έτσι ώστε αυτές οι περιοχές να είναι πιο ανθεκτικές, αναφέρομαι σε Λάρισα και Βόλο, σε χωριά του Πηλίου, στα χωριά του κάμπου που πλημμύρισαν και τα χωριά Καρδίτσας και Τρικάλων. Υπάρχουν προβλήματα που οφείλονται είτε στις έντονες βροχοπτώσεις, και στις πλημμύρες ή σε γεωδυναμικά φαινόμενα όπως οι κατολισθήσεις, οι διαβρώσεις κλπ. Σε αυτά τα χωριά πρέπει να γίνει μια προσέγγιση για να δούμε ποια είναι ασφαλή και ποια όχι, πχ η Μεταμόρφωση πλημμυρίζει συνέχεια. Ένα πρόβλημα που πρέπει να δούμε είναι η μετεγκατάσταση. Υπάρχουν τμήματα περιοχών που πλημμυρίζουν και καλό θα ήταν να γίνει μια μετάθεση αυτών σε γειτονικούς χώρους για να είναι πιο ασφαλή. Να δημιουργήσουμε λοιπόν έναν ασφαλή και ανεκτικό ιστό για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά φαινόμενα.

Τίθεται όμως ένα θέμα, αυτό της ανάλυσης και εκτίμησης κινδύνου στον θεσσαλικό χώρο για να μειωθεί η διακινδύνευση σε μελλοντικά τέτοια φαινόμενα που θα είναι πιο συχνά λόγω της κλιματικής κρίσης.

Θέλουμε έργα που να αντέχουν περισσότερο από τον Ιανό και τον Daniel. Δύο φαινόμενα έγιναν μέσα σε τρία χρόνια, όχι σε χίλια. Έχουμε συχνά και σεισμούς στην περιοχή και πρέπει να θωρακίσουμε ολιστικά τον Θεσσαλικό χώρο. Σε αυτό μπορούμε να συμβάλλουμε με την ακριβή ανάλυση-εκτίμηση κινδύνου”.

Αυγενάκης: Μια πρώτη διαβούλευση με τους Ολλανδούς πριν την ολοκλήρωση του master plan τον Φεβρουάριο 

Τέλος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε ότι: «Θα γίνει μια πρώτη ενημέρωση από τους εκπροσώπους της ολλανδικής εταιρείας, τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί το master plan. Γίνεται μια πρώτη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους του θεσσαλικού κάμπου. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί και με τους συναδέλφους των άλλων υπουργείων και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Είμαστε ανοιχτοί, αυτό το θέμα που λέγεται Θεσσαλία δεν λύνεται σε έναν μήνα, χρειάζεται χρόνος και μεγάλη προσοχή από όλους μας».

Δείτε βίντεο:






Δείτε φωτογραφίες:

 


Ρεπορτάζ: Ζωή Μπουρουτζή – ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ: Κώστας Τσιάρας

onlarissa.gr



ΟΙΧΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Φαρκαδώνα

Business

Πασχαλινό ωράριο από σήμερα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα, έως την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, έχει ως εξής: