Αρχική Νέα Οιχαλία Αναβίωσαν τα «Κλείδωνα» στην Οιχαλία

Αναβίωσαν τα «Κλείδωνα» στην Οιχαλία

από Oichalia News
Αναβίωσαν τα «Κλείδωνα» στην Οιχαλία

Αρκετός κόσμος παρακολούθησε το πανάρχαιο έθιμο που πραγματοποίησε με επιτυχία ο Σύλλογος Γυναικών Οιχαλίας

Το πανάρχαιο έθιμο του Κλείδωνα αναβίωσε το απόγευμα του Σαββάτου στην Οιχαλία.


Η διοργάνωση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Οιχαλίας και όπως ήταν φυσικό η αναβίωση του εθίμου συγκέντρωσε αρκετό κόσμο στην πλατεία της Οιχαλίας.  


Σύμφωνα με το έθιμο κάθε παραμονή Πρωτομαγιάς οι κοπέλες της Οιχαλίας, φτιάχνανε ένα μπουκέτο με λουλούδια. Ανάμεσα στα λουλούδια βάζανε τα "σπαθιά", ένα είδος ίριδας, ενός φυτού που μοιάζει με σπαθί και λευκά ή μπλε άνθη. Τα "σπαθιά" συμβόλιζαν τους άντρες της οικογένειας. Όσους άντρες είχε η οικογένεια, τόσα φύλλα τοποθετούσαν. Κανόνιζαν σε ποιο σπίτι θα τραγουδήσουν τα Κλείδωνα. Έπρεπε αυτό το σπίτι να είναι σε σταυροδρόμι και να έχει καλή τουλούμπα που να βγάζει εύκολα νερό. Σε ένα μεγάλο καζάνι ρίχνανε νερό και μέσα βάζανε τα μπουκέτα. Τα τραγουδούσαν δυο βράδια και το τρίτο βράδυ αφού χόρευαν, τα έβγαζαν και τα έριχναν στις σκεπές των σπιτιών για καλή τύχη.


Την αναπαράσταση του εθίμου που περιείχε εκτός του τελετουργικού και πολύ χορό παρακολούθησαν ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Σπυρίδων Αγναντής, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, Πρασίνου Αγροτικής και Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Κοσμάς, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Οιχαλίας κ. Ευάγγελος Παθέκας, αρκετά μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης που αναβιώνουν με την σειρά τους τα «Κλείδωνα» αύριο Κυριακή στις 6 το απόγευμα στην πλατεία της Κρήνης και αρκετός κόσμος.

Δείτε ενδεικτικό βίντεο της Γιάννας Καλλιονίδου και εικόνες όπως κατέγραψε το OichaliaNEWS





ΟΙΧΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Φαρκαδώνα

Business

Πασχαλινό ωράριο από σήμερα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα, έως την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, έχει ως εξής: