Αρχική Νέα Οιχαλία Ενδιαφέρουσες ημερίδες "Πύλες Γνώσεων" πραγματοποιήθηκαν στο 2ο δημοτικό σχολείο Οιχαλίας

Ενδιαφέρουσες ημερίδες "Πύλες Γνώσεων" πραγματοποιήθηκαν στο 2ο δημοτικό σχολείο Οιχαλίας

από Oichalia News
Ενδιαφέρουσες ημερίδες "Πύλες Γνώσεων" πραγματοποιήθηκαν στο 2ο δημοτικό σχολείο Οιχαλίας

Ο διακεκριμένοι επιστήμονες κ.κ. Γεώργιος Δαφούλας και Δρ. Πέτρος Ντίνας επισκέφτηκαν το 2ο δημοτικό σχολείο Οιχαλίας

Την ευκαιρία να ακούσουν και να θαυμάσουν σύγχρονα επιτεύγματα των  επιστημών είχαν οι μαθητές μας τις τελευταίες ημέρες του διδακτικού έτους και ευχαριστούμε θερμά τον κ. Απόστολο Ζώη που με τις γνωριμίες του, ανοίγει σε όλους μας  πύλες γνώσεων.


Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 12-06-2023 επισκέφθηκε το σχολείο μας ο συντοπίτης μας, κ. Γεώργιος Δαφούλας ο οποίος και έκανε ομιλία με τίτλο " Τεχνητή Νοημοσύνη και Υγεία: Προκλήσεις και Προοπτικές". Μίλησε για τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική,  για τη δυνατότητα να μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να κάνει διάγνωση, για το γεγονός ότι σε πειραματικό στάδιο  στέλνεται το ολόγραμμά μας κάπου μακριά και  εξετάζεται ιατρικά, ακόμη και για το γεγονός ότι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη προβλέψεις για την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών. Ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας ακούστηκαν σε όλους μας όλα αυτά και στο τέλος τέθηκε το θέμα της ηθικής, το θέμα της προστασίας μας από την τεχνητή νοημοσύνη η οποία, όπως μας επιβεβαίωσε ο καθηγητής, θα συνεχίσει να εξελίσσεται!

Ο κ. Γεώργιος Δαφούλας, είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, με MBA in Health Services Management (HSM) του Nottingham Trent University και Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Ικανοτήτων ΠΥΘeIA για την Ψηφιακή Υγεία". Επίσης, είναι ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Faculty of Medicine Univ. Thessaly, Μέλος Επιτροπής Υγείας στην Κ.Ε.Δ.Ε και Clinical Researcher . Έχει εργαστεί ως κλινικός συντονιστής σε μεγάλης κλίμακας πολυκεντρικές κλινικές μελέτες ευρωπαϊκών προγραμμάτων ηλεκτρονικής υγείας (Renewing Health, United4Health, ΑCTIVAGE, GΑΤΕΚΕΕPER) καθώς και σε έρευνες ανάλυσης big data υγείας (ΜΙΜΙC, ΤΗΙΝ, ΕΟΠΥΥ). Έχει μετεκπαιδευτεί στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, Βρετανίας και στο CSAIL του MIT, Βοστώνη, HΠΑ σε κλινικές εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας.

 

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου, οι μαθητές μας βάδισαν φορώντας μάσκα VR στο Φεγγάρι! Ο επίσης τρικαλινός επιστήμονας, Δρ. Πέτρος Ντίνας, ήρθε στο σχολείο μας και ανέπτυξε το θέμα: "Η φυσιολογία του ανθρώπου στο διάστημα". Μας περιέγραψε τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και ανέλυσε όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν ο άνθρωπος ζήσει για μεγάλο διάστημα εκτός γης. Αναλυτικότερα αναφέρθηκε  στο κυκλοφορικό σύστημα, στο σύστημα ισορροπίας,  στη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης, στη λειτουργία του σκελετικού και μυϊκού συστήματος, στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στη υγεία του ανθρώπου, στις επιπτώσεις του ταξιδιού στο διάστημα στην ψυχολογία του ανθρώπου και στη δυσκολία στη βάδιση στη Σελήνη. Με εικόνες και βίντεο, η ομιλία έγινε κατανοητή από τους μαθητές μας οι οποίοι παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον. Το ωραιότερο σημείο βέβαια γι αυτούς ήταν όταν τους δόθηκε η δυνατότητα να περπατήσουν στο Φεγγάρι φορώντας μάσκα VR.

Ο Δρ Πέτρος Ντίνας,  είναι Ερευνητής στη φυσιολογία του ανθρώπου στο εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAMELab του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Διδάσκων στο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι πρώην σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νόσων και νυν σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα συστηματικών ανασκοπήσεων βιβλιογραφίας, ενώ έχει σπουδάσει την επιστήμη του Διαστήματος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο για το Διάστημα στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Ευχαριστούμε θερμά και τους δύο καταξιωμένους επιστήμονες για την τιμή που μας έκαναν, για τις γνώσεις που μας πρόσφεραν, για τους προβληματισμούς που μας έθεσαν. Τους συγχαίρουμε για το έργο τους και δηλώνουμε υπερήφανοι που κατάγονται από τα Τρίκαλα. Ευχή μας, να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και να ακολουθήσουν την πορεία τους κάποιοι από τους μαθητές μας!




ΟΙΧΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Φαρκαδώνα

Business

Πασχαλινό ωράριο από σήμερα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα, έως την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, έχει ως εξής: