Αρχική Νέα Οιχαλία Το πανάρχαιο δρώμενο του Κλήδονα αναβίωσε χθες στην Οιχαλία

Το πανάρχαιο δρώμενο του Κλήδονα αναβίωσε χθες στην Οιχαλία

από Oichalia News
Το πανάρχαιο δρώμενο του Κλήδονα αναβίωσε χθες στην Οιχαλία

Kατάμεστη η πλατεία της Οιχαλίας

Ο Σύλλογος γυναικών θέλοντας να συμβάλλει στη διατήρηση της πλούσιας παράδοσής μας αναβίωσε χθες το πανάρχαιο έθιμο του Κλήδονα, μία εκδήλωση που στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς πλήθος κόσμου κατέκλησε τον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου και παρακολούθησε το έθιμο.

Ιστορικά στοιχεία

Το έθιμο του Κλήδονα έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα από τους Βυζαντινούς χρόνους. "Κλήδονας" είναι η διαδικασία κατά την οποία αποκαλύπτονταν στις άγαμες κοπέλες ο μελλοντικός τους σύζυγος. Την παραμονή του Αη Γιαννιού οι ανύπαντρες  κοπέλες μαζεύονταν στο σπίτι της "Καλλινίτσας" η οποία έπρεπε να φέρει από το πηγάδι το αμίλητο νερό το οποίο έμενε ολόκληρη  νύχτα μέσα σε ένα πήλινο δοχείο στο οποίο οι κοπέλες έριχναν μέσα κάποια προσωπικά τους αντικείμενα τα λεγόμενα "ριζικάρια". Τραβώντας τα ένα ένα στη συνέχεια και απαγγέλοντας δίστιχα λέγεται πως φανερώνονταν το μέλλον τους στον κόσμο που ήτανε μαζεμένος στην πλατεία του χωριού. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιεροτελεστίας άναβαν φωτιές στις γειτονιές και ο κόσμος του
χωριού συμμετείχε σε γλέντι.


Η εκδήλωση

Η εκδήλωση ξεκινήσε με χαιρετισμό από την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών κ. Σπυριδούλα Καψάλη-Παπαχρήστου η οποία αναφέρθηκε στο έθιμο που διοργανώνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδος με διαφορετικό όμως τρόπο και διαφορετική ερμηνεία. Μίλησε για το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τέλος ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς και τους δωροθέτες της εκδήλωσης καθώς επίσης τους φίλους του συλλόγου και σπουδαίους επιστήμονες κ. Σακελλαρίου και κ. Δεληγιάννη  και τους εκπροσώπους του Δήμου Φαρκαδόνας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας, κ. Κώστας Οικονόμου, ο Αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής και παιδείας κ. Βασίλειος Τσάντος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Οιχαλίας, κ. Σωτήριος Σταμόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Οιχαλίας κ. Αθανάσιος Ζιώγκος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και φυσικά πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν στην αρχή της παράστασης την αναβίωση του εθίμου από τον σύλλογο γυναικών Οιχαλίας, στην συνέχεια ακολούθησε χορός από το χορευτικό των παιδιών, μοιράστηκε ο παραδοσιακός ''κοφτός'' και τέλος στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι από όλους μέχρι τις μεσονύχτιες ώρες.

Δείτε εικόνες από την εκδήλωση:



ΟΙΧΑΛΙΑ ΚΑΙΡΟΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Φαρκαδώνα

Business

Πασχαλινό ωράριο από σήμερα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο των καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα, έως την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, έχει ως εξής: